Haber

Kıbrıs-Yunanistan hattında ‘Türkiye’ anlaşmazlığı

Türkiye’de 6 Şubat’ta Maraş’ta yaşanan sarsıntı ve 28 Şubat’ta Yunanistan’ın Tempi bölgesinde meydana gelen tren kazasının ardından Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin yumuşaması, Yunanistan-Güney Kıbrıs hattındaki ilişkileri olumsuz etkiledi. Başbakan Kiryakos Miçotakis hükümetinin Türkiye’nin Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Yönetim Kurulu adaylığını destekleme kararı Lefkoşa’da tepkiye neden oldu.

Güney Kıbrıs’ta kurulan yeni hükümet, Yunanistan’ın bu yöndeki kararını destekleyemeyeceğini açıkladı. Kıbrıs Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis’e göre Lefkoşa, Türkiye’nin IMO Yönetim Kurulu adaylığı konusunda ‘kendi stratejisini’ izleyecek.

BAĞIŞÇILAR KONFERANSI ÖNCESİ DENDİAS-ÇAVÜŞOĞLU ANLAŞMASI

Güney Kıbrıs’ın yansımasına neden olan son gelişme, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde ‘yeni bir sayfa açma’ konusunda anlaşmaya varmasının ardından gündeme geldi.

Avrupa Birliği’nin (AB) depremzedeler için Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlediği Uluslararası Bağışçılar Konferansı öncesinde bir araya gelen iki bakan, Türkiye ve Yunanistan’ın uluslararası kuruluşlara adaylığını karşılıklı olarak destekleyeceklerini açıkladı. Buna göre Türkiye, Yunanistan’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) adaylığını, Yunanistan da Türkiye’nin Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) İdari Konseyi adaylığını destekleyecek.

İki bakan, Maraş depremleri ve Tempi’deki tren kazasının ardından ikili çıkarlarda görülen yumuşamayı sürdürme kararı aldı. Bu bağlamda iki ülke, Yunanistan’ın 2025-26 dönemi için BMGK’ye geçici üyeliğini ve 2023-24 döneminde Türkiye’nin IMO sekretaryası adaylığını karşılıklı olarak destekleyecektir. Yunanistan 2022-23 dönemi için IMO yönetimine katılırken, Kıbrıs ve Mısır da bir sonraki dönem için adaylıklarını açıkladı.

Dendias konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin 2025-26’da BMGK’ye daimi olmayan üyeliği için Yunanistan’ın lehinde oy kullanacak olması çok değerli bir açıklama. Ben de meslektaşıma Yunanistan’ın bu konuda bilgi verme fırsatı buldum. Türkiye’nin IMO Genel Sekreterliği adaylığını destekleyecektir.”

GÜNEY KIBRIS: TÜRKİYE’NİN ADAYLIĞINI KESİNLİKLE DESTEKLEMEYİZ

Bu açıklamanın ardından Kıbrıs Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, Kıbrıs’ın Yunanistan’ın Türk tarafının IMO Genel Sekreterliği adaylığını destekleme kararına hiçbir şekilde katılmadığını ve Kıbrıs hükümetinin ‘Türkiye’nin adaylığını kesinlikle destekleyemeyeceğini’ belirtti.

Dün (26 Mart) Kıbrıs Haber Ajansı’na (CHA) konuşan Hükümet Sözcüsü Letimbiotis, son depremlerin ardından Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde gözlenen normalleşme adımlarının olumlu olduğunu belirterek, Atina’nın Türkiye’nin IMO adaylığına, Türkiye’nin de Yunanistan’a desteğini sürdürdü. . Kıbrıs’ın BMGK’ya geçici üyelik kampanyasına verdiği destek hakkında bilgilendirildiğini belirtti. Sözcü ayrıca, Lefkoşa-Atina ilişkilerinin Kıbrıs’ta çözüm odaklı ve mükemmel düzeyde olmaya devam edeceğini belirtti.

Kıbrıs’ın hiçbir şekilde Yunanistan’ın kararına bağlı olmadığını kaydeden Sözcü, “Türkiye’nin adaylığını illa destekleyemiyoruz, Kıbrıs Cumhuriyeti olarak seçeneklerimize ve bunların belli bir takvim içinde nasıl şekilleneceğine odaklanıyoruz.”

YUNAN FIRSATINDAN TEPKİ: KABUL EDİLEMEZ

Atina ile Lefkoşa arasında Türkiye’nin IMO üyeliğine yönelik muhalefet, komşu ülkenin başkentindeki ana muhalefet partisi SYRIZA’nın tepkisini çekti. Yunan basınına yansıyan habere göre SYRIZA’nın gölge Dışişleri Bakanı Yorgos Katrougalos, Twitter’dan yaptığı paylaşımda Miçotakis hükümetini eleştirdi.

Katrougalos, paylaşımında, “Kıbrıs’ın yeni Cumhurbaşkanı’nın Atina ziyareti sırasında Kıbrıs’la siyasi açılımlar arasındaki uyumun takdire şayan görülmesi kabul edilemez ve bunun doğru olmadığı birkaç gün sonra ortaya çıkıyor” mesajını verdi. kelimelerin konusu.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu